З 1до 3 жовтня 2009 р. відбувся виїзний практичний семінар за маршрутом Київ - с.Шабо - Білгород-Дністровський - Ізмаїл - с.Криничне - с. Велика Долина - Київ

Виїзне заняття з тематичною назвою «Винний тур» було організовано та проведено за активним сприянням Школи сомельє, що багато років успішно діє при Інституті туризму під керівництвом Благополучної Н.П. Рано вранці інститутський автобус виїхав на автобан Київ – Одеса та попрямував однією з найкращих в Україні трас. Під час подорожі учасники семінару не тільки милувалися через вікна осінніми барвами степів, але й слухали докладну інформацію першого проректора Інституту Поповича С.І про минуле та сучасне тих історичних місць, повз які проїжджала група. Не менш цікавими були розповіді про виноробство й представників Школи сомельє. Вже в перший день поїздки група доїхала до с.Шабо Одеської області, де відвідала «Торговельно-промислову компанію Шабо», унікальність якої - у збереженні виноробних традицій. Стародавнє село з нетиповою для української топографії назвою – Шабо розташовано неподалік Дністровського лиману. Виноградарством і виноробством у шабській зоні займалися ще з античних часів, а історія власне європейського виноробства в Шабо почалася близько 200 років тому, з часів заснування Луї Тарданом швейцарської колонії. Справжнім відкриттям для групи став «Музей вина Шабо» з його багатою та різноманітною експозицією, що охоплює величезний проміжок історії Шабо - з античних часів і до наших днів. "Шабо" - винна компанія повного циклу. А це значить, що фахівці "Шабо" контролюють виробництво вина на кожному його етапі: від посадки лози й збору врожаю до виробництва вина і його дистрибуції. Компанія виготовляє сухі та ігристі вина, коньяки під ТМ «Шабо». Серед вин, що привертають увагу, вирізняється сухий «Херес», який виготовляють з білого сорту винограду «Ркацителі». Спеціально для виробництва цього вина був реконструйований стародавній підвал, якому вже понад двохсот років. Вся підлога цього сховища вкрита плашками із двохсотлітніх дубових бочок. Цікаво, що під час шумування дозволяється входити до підвалу тільки майстрам хересу. Прилучитися до традицій виробництва вина можна в «Центрі культури вина Шабо». Таким чином реалізується одне з найважливіших, соціально орієнтованих завдань компанії - підвищення культури споживання шляхетних напоїв. У цьому Центрі для працівників Інституту була проведена дегустація вин і коньяку. Після цього група інститутським автобусом дісталась до м.Білгород-Дністровський (серед старовинних назв міста – Тіра, Аккерман та ін.). Сучасний Білгород-Дністровський розташований на правому березі Дністровського лиману на відстані 20 км від Чорного моря. Він має багатовікову історію понад 2500 років, як Рим, Афіни, Дамаськ, Єрусалим, Бейрут, Пекін, Єреван та інші міста. Працівники Інституту здійснили екскурсію цим найдревнішим містом України, оглянули Білгород-Дністровську фортецю, Грецьку церкву (XIII - XIV ст.), Вірменську церкву (XIV - XV ст.) та старовинні будиночки часів перебування міста під Румунією. Наступного ранку група виїхала до м.Ізмаїл Одеської області, що розташований на південно-заході області на р.Дунай. Ізмаїл є найзеленішим містом України. Чудова сонячна погода та пішохідна екскурсія містом принесли всім учасникам справжнє задоволення. Група оглянула Покровський кафедральний собор, пам‘ятники генерал-аншефу Суворову О.В. та генерал-лейтенанту Тучкову С.О.; Малу мечеть (XVI ст. - єдина мусульманська святиня, що збереглася на південно-заході Одещини), у якій розмістився музей-діарама, де відображено облогу та штурм турецької фортеці Ізмаїл російськими військами під командуванням Суворова О.В. під час російсько-турецької війни 1787-1792рр. У другій половині дня група поїхала до с.Криничне Болградського району Одеської області, щоб на власні очі побачити повний технологічний цикл виробництва вина на підприємстві «Колоніст». Працівників Інституту люб‘язно зустрів Плачков Іван Васильович – керівник підприємства, великий ентузіаст виноробної справи, який на найсучаснішому устаткуванні виробляє чудове вино за багатовіковими традиціями виноробства, що зберегли болгарські колоністи. Організоване у 2002 р. підприємство стало великим кроком до підняття якості виноробства не тільки в регіоні, але й в Україні в цілому. Вина «Колоніст» вийшли на такий рівень, коли вже можуть конкурувати з найкращими зразками європейської школи виноробства. Увечері після перебування на виноградниках, що розташовані у мальовничій долині найбільшого в Україні озера Ялпуг, на групу чекав концерт болгарського фольклорного ансамблю з села Криничне. Завершенням чудового дня стали проведена на високому професійному рівні дегустація вин ТМ «Колоніст» та смакування традиційних болгарських страв, що спеціально приготували для гостей. На третій день подорожі група дісталась до с.Велика Долина, де знаходиться одне з підприємств ТМ «Шустов», що входить до ЗАТ «Одеський коньячний завод», історія якого розпочалася у 1863р. Це підприємство повного циклу виробництва коньяків за класичною французькою технологією: від збору врожаю до витримки спиртів і розливу коньяків. Після відвідування виробничих цехів на групу очікувала дегустація коньяків марки «Шустов», найвищі оцінки отримали «Аркадія» та «Одеса». На зворотньому шляху працівники Інституту ділилися захоплюючими враженнями та планували майбутні екскурсії до районів виноградарства.

 

 

 

 

 

 

 

 

©Компания "Мастер-класс". Все права защищены